Mary protektor for Odenses største lægevidenskabelige kongres

Den 41. nordiske kongres NFOG, finder i år sted i Odense

Kronprinsesse Mary har takket ja til at være protektor for den til dato største lægevidenskabelige kongres, NFOG, i Region Syddanmark. En international kongres, der tiltrækker verdens førende læger inden for gynækologi og obstetrik og blandt andet byder på oplæg af den dansk-kurdiske forfatter Sara Omar.

Den 41. nordiske kongres, The Nordic Federation of Obstetrics and Gynecology, NFOG, finder i år sted fra d. 10. juni til d. 13. juni 2018 i ODEON i Odense. I spidsen for årets kongres står Bjarne Rønde Kristensen, ledende overlæge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D, OUH.

“Vi vandt kongressen til Odense tilbage i 2012 foran en række andre danske byer. Ikke mindst på grund af et stort hold frivillige kræfter fra både OUH og Sygehus Lillebælt i Kolding og vores tætte samarbejde med Odense Kommune. De har virkelig bakket massivt op om at få kongressen hentet til Odense. Det er også den største lægevidenskabelige kongres, der til dato har gæstet Odense. Ja, sågar hele Region Syddanmark. Så der er stor prestige for både byen og OUH i at være vært for kongressen,” siger Bjarne Rønde Kristensen. Han fik god hjælp til at tiltrække konferencen af convention bureauet Inspiring Denmark i Middelfart.

Engagerede ildsjæle

“Det er helt afgørende i vores arbejde med at tiltrække og vinde kongresser til Region Syddanmark, at vi har værter som Bjarne Rønde Kristensen. Han har et stort internationalt netværk og kan samtidig finde tid i en meget travl hverdag til at stå med ansvaret for så stor en kongres,” siger Lene Lysholt, Senior Project Manager hos Inspiring Denmark og uddyber:

“Kongressen blev vundet til Odense i 2012. Og engagerede ildsjæle som Bjarne Rønde Kristensen og over 20 fagprofessionelle medarbejdere på OUH og Sygehus Lillebælt har brændt for at lave en faglig bred kongres. Jeg er meget imponeret og fascineret over det store frivillige arbejde, de har lagt i det. Men de er så passionerede på deres fags vegne.”

Også på Odense Kommunes rådhus er der stor tilfredshed med, at NFOG har valgt Odense som værtsby.

“Jeg er glad for, at NFOG har valgt at placere kongressen her i Odense – i vores nye kultur- og konferencehus ODEON lige midt i Danmark. Jeg er sikker på, at de mange deltagere vil få nogle gode og inspirerende dage. Og der der bliver forhåbentlig også plads til opleve Odenses levende kultur- og restaurationsscene undervejs,” siger Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune.

Oplæg af Sara Omar

Det tætte samarbejde med Odense Kommune omfatter også et samarbejde med Dansk Kvindesamfund. De afvikler sammen med OUH borgermøder i bl.a. Borgernes Hus i løbet af de fire kongresdage.

“Mens de 126 videnskabelige foredrag i ODEON overvejende vil være af faglig karakter, vil der også være forskellige oplæg. Bl.a. et om ”Women’s rights to exist, to choose and to desire” af den dansk-kurdiske forfatter, Sara Omar, der har skrevet bogen ”Dødevaskeren”. Og oplæggene i Borgernes Hus tager fat om mere generelle kvindespørgsmål, som også appellerer til ikke-faglige personer,” siger han.

Årets kongres dækker bredt alle former for kvindesygdomme, graviditet og fødsler. Det har dog særlig vægt på Global Health – at der også skabes ligeret til sundhed i 3. verdens lande. Det afspejler sig også i borgermøderne.

“Borgermøderne taget fat om et bredt spektrum lige fra myter og fordomme om mødom og rekonstruktion af denne. Og videre over sex efter overgreb og retten til at bestemme over egen krop, til selvvalgt barnløshed og sundhedsvæsenets fordomme mod overvægtige gravide,” forklarer han.

Kronprinsessen sagde ja

Det er ikke blot lykkedes Bjarne Rønde Kristensen og OUH at skaffe kongressen til Odense. Den ledende overlæge har også fået Kronprinsesse Mary til at være protektor for kongressen.

“Kongressen passer rigtigt godt med Kronprinsesse Marys generelle bevågenhed på kvinders ligeret til sundhed, så det var helt naturligt at spørge hende. Og heldigvis svarede hun ja,” siger Bjarne Rønde Kristensen.

Han er på ingen måde novice som kongresarrangør, men har flere af slagsen på CV’et. Og det nytter, mener han.

“Det er noget, som virkelig får løftet en afdeling og får skabt et klinisk netværk, som alle på afdelingen og sygehuset kan få glæde af. Det er med til at sætte OUH og Odense på verdenskortet, og det mærker man efterfølgende, når man kommer ud til andre kongresser. Når OUH bliver nævnt, genkender mange det for noget positivt,” siger han og uddyber:

“Det giver også en øget forespørgsel fra udlandet om at deltage i nogle af vores projekter. Og set fra et arbejdsgiversynspunkt har det stor betydning for rekruttering. Vi vil naturligvis gerne have de allerbedste hjerner.”

Nyeste viden til OUH

Også for selve sygehuset er der stor fordel i at have sit navn på en så betydningsfuld kongres.

“Når nogle af vore dygtige forskere får tiltrukket store internationale kongresser som NFOG til Odense, har det stor betydning for OUH. Udover den internationale anerkendelse af den enkelte værts viden og kompetencer kan vi også som organisation se mange positive afledte effekter heraf. Kongresserne sikrer nemlig, at vi kan tiltrække den nyeste viden til klinikken. Det kan i sidste ende sikre den bedste behandling til gavn for den enkelte patient,” siger Kim Brixen, direktør på OUH.

“Men også som organisation har sådanne kongresser en stor betydning udover den økonomiske gevinst. Forskerne får nemlig mulighed for at skabe et større netværk på tværs af grænserne. Et netværk, der kan sikre forskningen inden for feltet for kongressen, også efter kongressen har forladt Odense,” slutter han.

Hjælp til internationale kongresser

Kongresser i den størrelsesorden lander ikke automatisk i Odense. Det kræver et benhårdt arbejde at overbevise arrangørerne, at det er den rette by. I Syddanmark hjælper Inspiring Denmark med at tiltrække internationale kongresser.

“Vi har nu i en del år samarbejdet med Inspiring Denmark. Et samarbejde, som vi sætter stor pris på. Samarbejdet har gennem årene hjulpet mange af vores forskere med at få internationale kongresser til Odense. Inspiring Denmark og OUH har derfor indgået en partnerskabsaftale om et intensiveret samarbejde, hvilket vi på OUH har store forhåbninger til og ser frem til,” siger Kim Brixen.


Yderligere oplysninger

Bjarne Rønde Kristensen, ledende overlæge Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D, OUH, tlf.: 5140 8916, mail: bjarne.kristensen@rsyd.dk

Fakta

Læs mere om konferencen NFOG her: www.nfog.org/

Læs mere om Inspiring Denmark her: www.inspiringdenmark.dk/