Op mod 20 procent af kvinder lider hver måned af smerte

SDU danner rammerne for nordisk konference om endometriose, der sætter fokus på en udbredt kvindelidelse, som hver måned koster to ud af 10 kvinder kraftige smerter.

 

Hver eneste måned er op mod 20 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder plaget af smerter. Årsagen er lidelsen endometriose, som mange lider af uden at vide det.

Endometriose betyder, at man har livmoderslimhinden uden for livmoderen, og det kan give voldsomme smerter i forbindelse med menstruationscyklus og ved samleje.

Tidligere måtte kvinderne leve med de tilbagevendende, månedlige smerter, indtil lægevidenskaben opdagede en sammenhæng mellem endometriose og smerter. 

Lidelsen og behandlingen af den er omdrejningspunktet, når ca. 100 førende nordiske eksperter inden for området mødes fra fredag 8. juni til søndag 10. juni i Odense til The 5th Nordic Conference on Endometriosis (NCE).

 

Overtog fra Island

“Faktisk var det Islands tur til at stå for konferencen, men eftersom vi i kølvandet på NCE konferencen er værter for den internationale konference, NFOG, for de samme deltagere, foreslog islændingene, at det ville give mere mening at lægge NCE konferencen i Odense som optakt til NFOG,” forklarer Bjarne Rønde Kristensten, ledende overlæge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D, OUH, der er vært for både NCE og NFOG konferencerne.

 

Oprindeligt var det Islands tur til at stå for konferencen, men da Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D, OUH, er vært for NFOG, der ligger i kølvandet på NCE og henvender sig til samme deltagere, blev NCE konferencen placeret i Odense.

Inspiring Denmark kom hurtigt ind i billedet med program for NCE konferencen og hotelreservationer.

 

Et godt program

“Inspiring Denmark står altid klar til at hjælpe med det samme. Det har betydet, at vi på relativt kort tid har fået NCE konferencen på benene. Vi har også været heldige at få stor hjælp fra gode, lokale kræfter på OUH – både fra erfarne overlæge og en håndfuld yngre læger, der har trukket et stort læs. Uden den hjælp var det ikke gået,” siger han.

 

Konferencen, der har eksisteret i ca. 20 år og er den femte af sin slags, har kun én gang tidligere været i Danmark – i Svendborg. Men selv om den kommende konference blev arrangeret i en fart, har det ikke haft betydning for det faglige indhold. Tværtimod.

“Det er lykkedes os at få skruet et rigtigt godt videnskabeligt program sammen,” lyder det tilfreds fra Bjarne Rønde Kristensen.

 

FAKTA om NCE:

http://gks.fi/wp-content/uploads/2018/02/NCE-2018-ESITE.pdf