Verdens førende biogas-eksperter indtager Holsted

Nature Energys biogasanlæg i Holsted bærer verdens førertrøje, når det gælder om at udnytte affald til transport og energi. Det har omverdenen fået øje på og tager på rundvisning i det sydjyske i midten af maj.

 

Var du ung i 1980’erne, har du garanteret set Tilbage til Fremtiden. Så husker du måske også, hvordan Doc Brown i slutningen af filmen kommer tilbage til Marty og vil have ham med ud i fremtiden. Men i stedet for at fodre sin flyvende tidsmaskine med plutonium finder han brændstof fra affaldscontaineren.

Dengang i 1985 var vi flere, der grinte godt og grundigt af den langt ude tanke om at bruge banan-, æbleskræller og slatten salatblade som benzin. I dag er grinene for længst tørret af.

 

Fra affald til energi

I Holsted ligger et af Nature Energys i alt syv biogasanlæg og er Danmarks største og førende på biogasområdet. Hvert år producerer virksomheden biogas nok til at kunne opvarme mere end 40.000 husstande med CO2 neutral energi. Herudover leverer virksomheden biogas til tankstationer som brændstof til miljøvenligere biler.

Og hvor kommer biogassen fra? Såmænd fra affald fra husholdninger, rest- og biprodukter fra landbrug og industri. Fuldstændigt som Doc Brown forudså tilbage i 1985.

 

Nature Energys succes med biogasanlæg har i den grad fået udlandets øjne op for virksomheden. Når den 26. internationale bioenergi konference EUBCE (European Biomass Conference & Exhibition) i 2018 afvikles over fire dage i midten af maj i Bella Centret i København, bliver det derfor med et program med en helt særligt indlagt technical tour til Nature Energys biogasanlæg i Holsted i Region Syddanmark.

 

Løser miljøproblemer

Turen til det sydvestjyske er kommet i stand gennem Jens Bo Holm-Nielsen, sektionsleder i Esbjerg på Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet.

– Jeg sidder i EUBCE’s videnskabelige komité og foreslog studieture til bioenergianlæg herunder til Nature Energy i Holsted, så vi som nation kan vise, hvad vi kan i form af biogas ved at udnytte gylle og fødevareaffald til transport- og energisektorerne. At valget faldt på anlægget i Holsted er absolut ikke tilfældigt. Nature Energy er Danmarks – ja, verdens – førende inden for biogasudvikling og formår med stor succes at løse store miljøproblemer og få mange fordele ud af det, siger han og fortsætter:

– Dansk Biogas know how og knowledge er udviklet på universiteterne og virksomheder i nu mere end 35 år, men for alvor ved at manifesteres sig internationalt disse år, hvilket er meget glædeligt for miljøet, naturen, grundvandet, landbrugs- og fødevaresektoren og for den vedvarende energi.

 

Danmarks udstillingsvindue

Hos Nature Energy er de naturligvis stolte af at fungere som Danmarks udstillingsvindue for nationens evner inden for biogas over for omverdenen og slog staks til, da forslaget om at være vært for en technial tour i forbindelse med den årlige EUBCE opstod.

– Vi er naturligvis stolte over, at verdens førende eksperter har valgt at besøge et af vores biogasanlæg. Det er en blåstempling af vores arbejde, og vi giver lidt ekstra energi til at fortsætte vores arbejde med at gøre gassen i Danmarks gasnet grøn, siger Hans Henrik Dahl Andersen, teknisk direktør i Nature Energy.

 

En førende region

Arbejdet med at tiltrække delegationen af forskere og virksomhedsejere fra hele verden til det ellers lille, rolige hjørne af Jylland er sket i et tæt og godt samarbejde mellem Jens Bo Holm-Nielsen og Inspiring Denmark.

– Det lå lige for at få Syddanmark på verdenskortet, når nu hele verdens førende eksperter inden for bioenergi var samlet i København. Vi er stolte af at være del af en region i Danmark, hvor vi er førende inden for arbejdet med at udvinde grøn energi til transport- og energisektoren ud af ellers miljøproblematiske affaldsprodukter. Det er værd at vise frem, og det glæder os, at der har været så stor interesse for at tage turen tværs gennem landet for at besøge biogasanlægget hos Nature Energy i Holsted, siger Christian Adelhardt, Project Manager hos Inspiring Denmark.

 

Når det regner på præsten…

Turen tværs gennem Danmark giver desuden en overnatning i det Sydjyske på Hotel Scandic Kolding for turens deltagere, som dermed får en enestående mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med dette hjørne af Danmark – langt væk fra Hovedstaden.

– Det er en rigtig god mulighed for os ikke bare at vise, hvad vi kan inden for det specifikke forretningsområde, men også for at vise Syddanmark frem. Vi ved erfaringsmæssigt, at det kan være med til at øge interessen for landet til gavn for grøn turisme, siger Christian Adelhardt.