Vi vinder, når vi taber

Det at tabe en budrunde om et konferenceværtskab kan være første skridt mod et fremtidigt værtskab

Følelsen er aldrig sjov, når Inspiring Denmark sammen med dedikerede værter, værtsbyer, mødesteder og andre gode samarbejdspartnere har brugt stor energi på at byde på en international konference, men må se værtskabet blive tildelt en by i et andet land. Som det gamle mundheld siger, er der dog intet, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Står stærkere efterfølgende

Inspiring Denmark byder ind på mange konferencer i løbet af et år, og vi arbejder altid benhårdt for at vinde første gang.

– I mange internationale organisationer anerkender man ihærdighed og tålmodighed. Hvis man byder ind efter at have tabt kampen om et tidligere værtskab, vil der ofte være en konsensus om, at man står for tur til at få det kommende værtskab. På den måde kan det være et skridt på vejen mod at vinde et værtskab, at man taber i en tidligere runde, fortæller Morten Olstrup, der er Project Manager hos Inspiring Denmark.

Faglig og personlig belønning

Bjarne Winther Kristensen, professor i klinisk patologi på Syddansk Universitet og klinisk overlæge på Odense Universitetshospital, kan nikke genkendende til dette. Sammen med Inspiring Denmark bød han ind på European Congress of Neuropathology i 2012. Han tabte dog trods stor anerkendelse af buddet og det professionelle forarbejde. Men da parterne bød ind igen i 2016, fik de værtskabet, og kongressen afholdes derfor i Odense i 2020.

“Der bliver lagt mærke til engagementet, og man lærer mange personer at kende.”

– Når man byder på en international kongres, ser den internationale organisation, at man har gjort et stort stykke arbejde. Det viser et stærkt engagement, og det bliver der sat stor pris på. Man skal derfor ikke give op, hvis man taber i første omgang. Det, at være inde i processen lang tid før andre tænker over det, giver en stor fordel, når der skal bydes ind på ny, forklarer Bjarne Winther Kristensen.

Ikke kun den vedholdende interesse for værtskabet blev belønnet. Bjarne Winther Kristensen fik ligeledes et stort fagligt og personligt udbytte:

– Der bliver lagt mærke til engagementet, og man lærer mange personer at kende. Det betød, at jeg senere blev opfordret til at træde ind i bestyrelsen som generalsekretær for EURO-CNS. Man ser ofte, at man bliver tilbudt organisatoriske poster, når man har vist flaget igennem et kongresværtskab eller et bud på en konference, forklarer han.

Feedback gør os endnu skarpere

Inspiring Denmarks Morten Olstrup har selv for nyligt været i udlandet for at præsentere et konferencebud sammen med en gruppe syddanske værter. Desværre faldt afstemningen om værtskabet ikke ud til Syddansk fordel, men det betyder ikke, at det hele er spildt arbejde.

“Den øgede synlighed omkring deres arbejde kommer uden tvivl værterne til gavn fremadrettet.”

– Nu har de syddanske værter meldt sig på banen. Og de har fået stor opmærksomhed i den internationale organisation samt et endnu skarpere billede af, hvilke parametre der kan skrues på. Så kan vi bedre tiltrække konferencen, når der kan bydes igen i 2020.

 – Den øgede synlighed omkring deres arbejde kommer uden tvivl værterne til gavn fremadrettet. For Inspiring Denmark er den feedback vi modtager på vores arbejde også en vigtig læring, som kan gøre os endnu skarpere. Så hiver vi konferencen hjem næste gang, vurderer Morten Olstrup.


FAKTA

Inspiring Denmark er den syddanske organisation for udvikling af erhvervsturisme. Vi arbejder for at tiltrække internationale konferencer til Syddanmark i samarbejde med blandt andet forsknings og uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og kommuner.